ESCOLA VEDRUNA-TONA   www.evt.cat   |  CONTACTE  | PATROCINADORS  

L”AUTOESTIM@

En edats molt primerenques el nen rep opinions, apreciacions i critiques cap a ell.

Als 6 anys ja és més conscient de la seva individualitat i a partir dels 11 la identitat és un tema bàsic. La família és la primera font de transmissió d’idees i sentiments cap al nen, i més endavant influiran la resta de familiars, amics, els mestres i els companys de classe. L’autoestima és clau en el nostre desenvolupament, personalitat i relació amb els altres i, tot i que es modifica al llarg de tota la vida, és essencial al llarg de l’etapa de la infància i adolescència.


Què podem fer nosaltres per potenciar una bona autoestima?

- Tècnica del “temps per escoltar”: Dedicar una estona cada dia per interessar-se pels seus problemes i per parlar d’allò que li ha anat bé durant el dia. Si és possible fer-ho sempre a la mateixa hora (per exemple abans d’anar a dormir). És positiu que primer els pares expliquin com els ha anat a ells per tal de donar-los un model.


- Elogiar i no ridiculitzar: És bo reforçar aquelles petites coses que fan bé diàriament i que a vegades ens passen per alt! Com ajudar-nos a desparar taula, recollir les seves coses o contestar correctament. Han d’aprendre a valorar els seus èxits personals!


- Oferir-li oportunitats perquè tingui èxit i celebrar-lo: per a ells és important veure que el seu esforç té recompensa i estarà agraït de compartir-lo amb vosaltres.


- Evitar les comparacions i les altes expectatives: Cada nen és com és i necessita el seu ritme.


- Ajudar-los a posar-se objectius realistes, i ensenyar a assolir-los amb petits passos, així com oferir-li eines i models útils.


- Responsabilitats: Posi petites responsabilitats de manera gradual i ajudi’l a aconseguir-les de manera autònoma, se sentirà important i potenciarem el seu creixement personal. És important no sobreprotegir-lo.


- Fer-los sentir integrats dins la família: Escoltar-los, fer-los participar en alguns assumptes familiars, demanar-los la seva opinió i valorar les seves aportacions.


- Projectar sentiments positius cap al nostre fill: ja siguin verbals (que simpàtic que ets, que treballador...) o corporals (carícies, mirades, somriures, abraçades...)


- Tenir cura quan parlem d’ell: Encara que no hi parlem directament, els nens senten el que diem a les altres persones. Deixi que sentin converses en les que es parli dels seus mèrits.


- Reconèixer el seu esforç: Sempre que proposi una possible solució, felicitar-lo i tenir en compte l’esforç a l’hora d’afrontar el problema, encara que no condueixi a l’èxit.


Fem que els nostres fills s’estimin i es valorin!!Equip psicopedagògic de l”escola
CENTRE DE PSICOLOGIA DE VIC    

Rbla. hospital ,8 1r pis  despatx 2 Vic.   

Telf:  938852094 - 691409890   www.psicovic.com
COM AUGMENTAR-LA EN ELS NOSTRES FILLS?

Com es construeix l’autoestima d’un nen?