ESCOLA VEDRUNA-TONA   www.evt.cat   |  CONTACTE  | PATROCINADORS  

EDITORI@L       

Hem arribat al número 50  de la XARX@, la revista de la nostra escola. Els números rodons d’aquesta magnitud s’acostumen a celebrar de forma especial perquè signifiquen una fita important i, sobretot, perquè duen una llarga història al seu darrere.Era el mes d’abril de l’any 1979 quan un grup de nois i noies de 8è d’EGB de la nostra escola treia la primera XARXA. Tenia tot l’encant i la senzillesa dels productes fets a mà: les portades, totes diferents, consistien en un collage realitzat amb les capçaleres retallades dels diaris que hi havia als quioscs en aquella època; el contingut textual, treballat a classe de llengua, s’havia picat a màquina en clixés de paper; les il·lustracions s’havien dibuixat amb punxó damunt dels mateixos clixés; els fulls s’havien copiat amb una màquina manual de ciclostil a força d’anar fent rodar una maneta…


Segurament la majoria de vosaltres no heu vist mai cap màquina reprogràfica d’aquesta mena perquè ja només es poden trobar als museus, però no dubtaríeu ni un moment a agafar la maneta i fer girar el tambor entintat cobert amb el clixé de paper encerat per comprovar com, màgicament, van apareixent fulls impresos.


La periodicitat de la nostra revista ha anat evolucionant amb els anys: el curs 1979-80  es van treure cinc números; el curs 1980-81 ja només en van sortir tres; el curs 1983-84 es va començar a treure només dues xarxes per curs, una per felicitar el Nadal i l’altra en acabar el curs; a partir del curs 1991-92 només s’ha anat editant un número anual, primer coincidint amb el Nadal i finalment ha acabat veient la llum a final de curs.


També ha evolucionat la seva qualitat tècnica d’impressió: si els primers números es feien amb ciclostil manual, a partir de l’any 1983 ja es van començar a usar clixés electrònics; l’any 1986 hi vam incorporar la primera portada impresa a color; l’any 2002 vam canviar el format i es va imprimir en paper cuixé; i finalment el curs passat va abandonar el paper per convertir-se en íntegrament digital.


La servitud als avenços tecnològics era inevitable? L’ús que se’n feia a les famílies i a l’escola té continuïtat amb el nou format virtual? A petita escala, deu ser el mateix debat que hi ha instal·lat a la nostra societat sobre virtuts i inconvenients de la premsa escrita o la premsa digital. El mateix debat existeix arran dels llibres en suport paper o digital. El temps acabarà per dictar sentència d’aquí a uns anys.


A nosaltres ens sap una mica de greu no poder palpar el paper, una sensació especialment grata que hem recuperat fullejant.

XARX@

Més...

Més...

Més...

La música

50

La revista digit@l de l”escola Vedruna Tona

Ser mestre al s. XXI

@ FONS

L”autoestim@  

PSICOPEDAGOGIA

EXPERIÈNCIES

Records escol@

Més...

Recoman@cions

LLEURE

FÒRUM

Ret@lls

ACTUALITAT

Passa-t”ho b!

LLEURE

L”equip de Xarx@

Més...

Més...

Més...