ESCOLA VEDRUNA-TONA   www.evt.cat   |  CONTACTE  | PATROCINADORS  

EL REPORT@TGE

            de Mònica Ordóñez
@ FONS

La imatge ha estat sempre present al llarg de la història de la humanitat. Durant la prehistòria els humans ja tenien la necessitat de representar la realitat a través d’imatges utilitzant diferents tècniques i suports. Les parets de les coves, els retaules o els cartells publicitaris són petits exemples de la importància de les imatges en les nostres vides quotidianes.

La funció no ha variat gaire, la imatge ha estat un element d’expressió i comunicació molt més antic que l’ús de l’escriptura.

Ara ens trobem a l'anomenada era digital, i això permet crear imatges que sovint ens fan rumiar si el que estem veient és real o és virtual.

A les revistes i a les pantalles veiem imatges que costa de creure que siguin reals...estan manipulades amb tota la intenció, i és que la funció final de les imatges és explicar quelcom des del punt de vista de l'autor de la mateixa, per tant hi ha la voluntat de comunicar alguna cosa i sobretot fer-ho de manera ràpida, per no dir instantània.

Així doncs, podem dir que tant les fotografies com els vídeos han perdut la credibilitat que tenien fa uns anys. No fa massa, les imatges eren la prova fidel d’algun esdeveniment i ningú ho posava en dubte però ara, amb l’afegit de les noves tecnologies, tot el que veiem ens planteja el dubte de la ficció i la virtualitat de les imatges.

Potser no cal preguntar-nos si allò que estem veient existeix realment, sinó que ens preguntem què es vol explicar amb aquestes noves imatges no reals però sí plenes d’informació que hem de ser capaços de desxifrar, de fer-nos raonar i replantejar certs coneixements. Acaben sent imatges més properes a la poesia, a l’art, a la psicologia o a la matemàtica.

Les imatges i el seu tractament en el món actual

 

o FICCIÓ?

REALITAT    

A nivell 
global

Pintures rupestres

La publicitat aconsegueix cridar l”atenció a través de la imatge

Els retaules gòtics eren també instruments pedagògics o d’adoctrinament, perquè no podem oblidar que les escenes que es representen en un retaule catequitzen el poble, els fan conscients de la religiositat que ha de presidir la vida quotidiana. A nivell 
particular

Un altre aspecte important que ens ofereixen les noves tecnologies és el fet de tenir la possibilitat d’utilitzar internet i les xarxes socials per fer que una imatge viatgi a través de tot el món de manera instantània i sovint imborrable.

Els nostres mòbils estan plens d'imatges personals nostres, dels amics i la família. Canviem la imatge del nostre perfil tan sovint com necessitem explicar al món el nostre estat d'ànim, la nostra troballa o qualsevol cosa que ens sembla prou important per compartir. Compartir, aquesta sembla ser la paraula clau...compartir moments a través de les imatges.

I és ara quan ens preguntem...:

- Cal compartir-ho tot?

- Ens estem tornant persones sense intimitat?

- Necessito que la gent cliqui un like per fer-me sentir millor?

- Quin ús en faig de les imatges?

- Què expliquen les imatges que m'arriben?

- I les que jo envio?

- És tot veritat el que veig?

- M'agrada el que veig?

Si fem cas de la frase “una imatge val més que mil paraules”, potser hauríem de cuidar què i com mostrem allò que volem comunicar.

Seria bo, doncs, aprendre a llegir i interpretar les imatges que veiem, a saber discriminar i tenir eines per utilitzar les imatges, saber-ne crear...per tal que puguem expressar tot allò que vulguem comunicar de manera correcta i encertada.  

Tal i com aprenem a llegir i escriure les lletres per poder-nos comunicar, les notes per poder llegir música...no seria també important saber utilitzar correctament el llenguatge visual?

No deixa de ser un altra manera de comunicació, utilitzada des de temps immemorials i que, tot i tenir una importància excepcional, encara avui dia no acabem de prestar-li prou atenció al seu aprenentatge.

Home corda

Ocell elefant