XARXET@  2018  40 ANYS DE POESIA A L’ESCOLA
40 ANYS DE POESIA A L’ESCOLA

El divendres dia 27 d’abril de 1979 es van celebrar a la sala d’actes la primera edició dels Jocs Florals de l’escola. Si ho compteu bé, aquesta és la seva 40a edició. Creiem que una efemèride d’aquesta categoria convé que es tracti amb un especial respecte i solemnitat. No hi ha gaires escoles d’aquest país que puguin gaudir d’aquest privilegi, per tant ens en podem sentir orgullosament satisfets.

Des d’aquella primera edició fins avui, la festa de les lletres de la nostra escola ha anat evolucionant. De bon començament, només hi participaven els nois i noies del cicle superior de l’antiga EGB i els de formació professional, però de seguida es va fer extensiva a tota l’escola i es va traslladar a la diada de Sant Jordi, fent-la coincidir amb la representació de la llegenda. Si de bon primer el certamen només abastava la poesia, ben aviat es va ampliar a la prosa i fins i tot al dibuix perquè hi poguessin participar des dels més petits. Anys més tard, la convocatòria es va obrir també a la participació de pares, mares i mestres de l’escola. Finalment s’hi va afegir el concurs de còmic i, des de fa pocs anys, el de microrelats i el de videorelats. Durant tots aquests anys ha anat quedant constància dels textos premiats de bon primer a la revista Xarxa, i després a la Xarxeta que s’ha anat editant cada any per Sant Jordi, els darrers anys ja en format digital.

Dins la història d’aquestes quatre dècades, volem recordar una edició especial, la de 1999, any en què vam celebrar el 125è aniversari de l’escola. Coincidint amb aquesta commemoració, es va editar un llibre singular: “20 anys de poesia”, una antologia dels millors poemes premiats fins a aquella data, que contenia també el llistat complet dels alumnes premiats durant les dues primeres dècades. Es tracta d’un document molt valuós que considerem que hauria de tenir continuïtat.

Des d’aquí volem fer la proposta d’editar el segon volum de l’antologia, el que correspondria al període que va des de 1999 fins a 2018. Disposem de tot un any per preparar-lo. Tant de bo en els propers Jocs Florals de l’escola puguem lliurar a totes les famílies un llibre amb el títol: “20 anys de poesia II (1999-2018)”. La il·lusió i la dedicació dels poetes de l’escola s’ho ben mereix.

ESCOLA VEDRUNA-TONA       www.evt.cat      PATROCINADORS
Esperem que gaudiu de la nova versió de la Llegenda de Sant Jordi!